Skip to content

REVIEUW: penpunt Brause nr 46 [Cito Fein] ft. Vintage nib Sovjet Star

Het is weer tijd om penpunten te vergelijken! Via het feedback formulier op mijn site kreeg ik de vraag of ik het assortiment penpunten wilde uitbreiden. Zo gedaan en als aanvulling een blog post over de nieuwe Brause Cito Fein en de Vintage Sovjet Star.

Brause Cito Fein is een bekend model onder klassiek kalligrafen. De penpunt is goudkleurig en oogt wat grof. Het werd mij al snel duidelijk waarom. Het is een medium flexibele penpunt maar geeft minimaal contrast in lijndikte. De haarlijnen zijn 0.3mm dik, wat een heel stuk dikker is dan ik gewend ben als moderne kalligraaf.

De penpunt glijd makkelijk over het papier door de brede punt, het valt mij op dat de inkt niet heel soepeltjes uit de penpunt vloeit. Dit lijkt te komen door het bijzondere reservoir die de inkt lijkt om te leiden. Als eenmaal de inkt vloeit, vloei hij rijkelijk. Naar mijn mening niet helemaal in balans.De penpunt doet mij denken aan een fineliner en zou daar ook geschikt voor zijn. Door de brede punt is het mogelijk groot en leesbaar te schrijven.

De Cito Fein zou geen favoriet van mij worden maar komt wel aardig in de buurt van de Vintage Sovjet Star uit 1958. Een penpunt die ik uit Rusland over heb laten komen en uniek is in Nederland. Het is een grote oude penpunt die net iets dunnere haarlijnen geeft dan de Cito Fein en een net iets groter contrast heeft in lijndikte. De punt is wat scherper waardoor hij minder goed over het papier glijd, maar mij persoonlijk meer controle geeft over de schrijfbeweging die ik maak.

Tussen deze twee penpunten ligt de grens van moderne kalligrafie en klassieke kalligrafie. Het nadeel van de Vintage Sovjet Star is dat het een vintage penpunt is die niet meer geproduceerd wordt en dus beperkt verkrijgbaar is. Persoonlijk vind ik dat ook juist wel weer wat hebben en ik heb nu ik de blog schrijf nog een mooie voorraad in de shop.

Conclusie:
Mijn persoonlijke favoriet is ongetwijfeld de Vintage Sovjet Star door de mooie haarlijnen en lijndikte contrast. Hij is wat log, maar daar hou ik wel van. De Brause Cito Fein is een bekende, maar naar mijn mening minder geschikt voor moderne kalligrafie.

De Vintage Sovjet Star en de Brause Cito Fein zijn beide te koop in mijn webshop! Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *