Skip to content

Succes is mislukken met een goede afloop

Mislukken Met Marjet Lotts

Het is alweer een tijd geleden dat ik aan mijn boeken Letters! werkte. Het schrijven mis ik. Ik kan een nieuw boek schrijven, maar ik ben een beetje boeken moe geworden. Het zijn projecten die veel van mij gevraagd hebben, maar als ik het eind resultaat zie ben ik trots. Bloggen is het nieuwe vervolg; over het schrijven van een boek, lettering, creatieve ontwikkeling, materialen en ontwerpen. Dit keer zonder een uitgeverij die er tussen zit. Naakie, want je hebt geen streng klankbord. Vrij, want wat zou ik niet hardop mogen zeggen? Eng, hou ik mijn focus?

Een van de onderwerpen die ik bere interessant vind is mislukking. Iedereen kent de angst om te mislukken. Laat ik het anders zeggen: je wilt het goed doen. We leven op complimentjes en liefde. Van jongst af aan al. Waarom kan het ons zo dwars zitten vooral als kunstenaar? Mislukking leer ik beter te begrijpen door te weten wat succes is.

Het woord spreekt al voor zich mis-lukken, het niet lukken van iemand of iets. Het doel voorbij gaan. We hebben zoveel meer in de hand dan we denken en daarom is het zo interessant. Tegenwoordig wordt het woord succes veel gebruikt. Een commercieel woord waar mijn haren van overeind gaan staan. Flikker toch op. Laten we dit even opnieuw bekijken: succes betekend het lukken van iets of iemand. Een goede afloop.

Laten we het niet te zwaar maken voor onszelf: hoe voel je je? Goed? Dat is succes! Voel je je niet goed? Betekend dat nog niet direct dat je mislukt bent. Als je er voor zorgt dat er een vervolg blijft komen kun je er een succes van maken. Dat geld voor kleine projecten zoals handletteren want dat is oefenen, maar ook de levensgrote projecten zoals ziekte. Je bent niet mislukt, hooguit kan er een projectje mislukken zoals een falende weerstand. Maar vaak kom je er in deze periodes achter waar het allemaal echt om draait. Prima, leer er dan maar van dan heb je er nog wat aan. Geef niet op!

‘Je bent een succes geworden he!’ wordt er regelmatig tegen mij gezegd. ‘Uh, dankje. Super lief.’ zeg ik dan een beetje ongemakkelijk terug. Anderen vertelde mij dat ik een succes geworden ben. Ik hou er van om de wereld een stukje mooier te maken aan de buitenkant dus het is een groot compliment, maar de binnenkant is zoveel belangrijker. Het gaat er om of je jezelf een succes vind en geen mislukkeling.

Eigenlijk is elk succes een mislukking met een goede afloop. Als je de handen maar uit de mouwen steekt. Sinds ik weet wat succes is, weet ik dat mislukken niet altijd mislukken is en dat succes niet altijd succes is. Wat is voor jou succes hebben?

 

Foto:Lott’s

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *