Skip to content

PRODUCT REVIEW: Leonardt Steno ft. Brause Steno

De Engelse Leonardt Steno 40 [rechts] en de Duitse Brause Steno No 361 [links] zijn 2 hele bekende penpunten. Ze staan ook wel bekend als Blue Pumpkin.

Ik heb altijd een haat liefde verhouding gehad met de Leonardt Steno, het is geen makkelijke penpunt om mee te schrijven maar hij geeft prachtig resultaat. Hij was ook een van de eerste penpunten waar ik verliefd op was.

Leonardt Steno 40 Brause Steno No 361 Blue Pumpskin

Ik heb er naar uit gekeken deze blog post te schrijven. Toen ik begon met moderne kalligrafie was er namelijk weinig bekend over het verschil tussen penpunten. Als beginner is het moeilijk de verschillen te herkennen, wat is goed en wat juist niet? Waar let je op? No worries, ik kan je helpen. Intussen heb ik zeker 70 penpunten getest.

Het waren periodes dat ik met de Leonardt Steno schreef. Ik hou van deze penpunt omdat hij prachtige contrasten maakt in lijn dikte, maar ik haatte hem omdat hij mijn sumi inkt die soms wat aan de dunne kant was te makkelijk los liet. De penpunt is erg scherp waardoor hij in het papier prikt en krast, niet bevorderlijk voor een smooth resultaat. Hij kan dus wat stuggles opleveren, vooral voor beginners.

leonardt Steno 40 schrijf resultaat struggle

Toen ik de Brause Steno testte viel mij direct op dat hij veel makkelijker over het papier glijd. Hierdoor krijg je meer controle over je schrijfbewegingen en dit zie je terug in het eindresultaat. Bij beide punten zit er ongeveer het zelfde contrast in lijndikte. Het verschil is wel dat de Brause Steno fijnere haarlijnen maakt dan de Leonardt Steno, de dikke lijnen van de Leonard zijn weer net iets dikker.

Brause Steno No 361 resultaat

Qua uiterlijk lijken de penpunten erg op elkaar. Beide zijn blauw met grote uitsnedes voor flexibiliteit. De penpunt van Brause is net wat slanker, maar uiteraard vind je ook het type op de body van de penpunt.

Leonardt Steno Brause Blue Pumpkin

Ik zou niet snel een penpunt afraden, maar als je twijfelt tussen deze 2 penpunten zou ik de Brause Steno adviseren. Wil je maximale dikte bereiken en schrijf je graag met dikke inkt? Dan is het leuk de Leonardt Steno eens te proberen. Veel schrijf plezier!

Penpunt: Brause Steno + Leonardt Steno
Papier: Daler Rowney marker papier
Inkt: Moon Palace Sumi ink

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *