Skip to content

VRAAG | Help, mijn inkt bloed!

Op de blog behandel ik graag jullie vragen, want… kalligrafie is zo makkelijk nog niet! Goede materialen zijn een must, maar ook de manier waarop je ze gebruikt. In deze blog post geef ik je antwoord op de vraag: ‘Help, mijn inkt bloed! Wat doe ik verkeerd?’

You got this bloedende inkt Studio Met Marjet

In de meeste gevallen ligt het aan het papier waar je op kalligrafeert. Voor het schrijven met een spitse pen raad ik hard papier aan. Hard papier heeft een compacte structuur van vezels. Inkt blijft hierdoor op je papier liggen en droogt strak op. Een aantal goede papiersoorten zijn markerpapier en aquarelpapier.

Wanneer je op broos papier schrijft, wordt de inkt in het papier gezogen. Dit komt doordat de structuur van de papiervezels minder compact is. Voorbeelden zijn standaard kopieerpapier en schetspapier. Je zult merken dat de inkt in het papier verdwijnt en je schrijfwerk uitloopt.

Close up bloedende inkt

Om goed resultaat te behalen is papier van goede kwaliteit een must. Maar ook inkt speelt een rol! Elke inktsoort heeft zijn eigen dikte. De dikte van de inkt wordt bepaald door de pigmenten maar voornamelijk door het verdikkingsmiddel wat er aan toegevoegd is. Lijkt het alsof je favoriete papier ineens niet meer het resultaat geeft wat je gewend bent? Voeg eens 2 drupjes arabische gom toe aan je inkt!

you got this pink quote

Kom je er nog niet uit? Loop dan je schrijfhouding eens na met behulp van mijn boek Letters! of probeer eens een penpunt die flexibeler is. Het gaat je lukken, echt!


Gebruikte materialen uit deze blog post:

Penpunt: Nikko G
Schuine pen: Toverstaf
Inkt: Sumi
Papier goed: Daler Rowney markerpapier
Slecht papier: Grijs kraft papier

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *